Behandelroute

Bij Van den Eeden Hip Clinic komen mensen met heupklachten. Wanneer iemand nog niet eerder aan de heup geopereerd is en de pijnklachten veroorzaakt worden door artrose, kan 99% van de mensen geholpen worden volgens het Van den Eeden Hip-protocol. Omdat er een intensive-care aanwezig is zijn ook patiënten met een hogere leeftijd >75 jaar bij ons welkom!

Binnen onze behandelroute wordt de direct anterieure methode uitgevoerd. Bij deze operatietechniek wordt het heupgewricht via de voorkant benaderd zonder spieren en pezen door te snijden. Hierdoor kunt u drie uur na de ingreep uw been volledig belasten. U kunt lopen, liggen en staan zonder beperkingen en op geleide van de pijn. Na zes weken kunt u pijnloos deelnemen aan een actief dagelijks leven.

Onze behandelroute is in te delen in drie fases: 1. De voorbereidende fase, 2. Het opname-moment en 3. De herstelperiode.

Na twee weken is het voor sommige mensen al mogelijk om auto te rijden. Veel mensen lopen zonder of met één kruk. Na vier tot zes weken is het mogelijk om weer deel te nemen aan een actief dagelijks leven. Neem aan de beginperiode van de derde fase veel rust, dit leidt tot een beter en duurzaam resultaat op de lange termijn. Een nieuwe heupprothese gaat normaliter 15 tot 20 jaar mee.

Stap 1

1. Voorbereidende fase

De eerste fase is de periode die voorafgaat aan de operatieve ingreep, dit wordt de voorbereidende fase genoemd. Gedurende de voorbereidende fase vindt het eerste consult plaats. Indien er tot een operatieve ingreep wordt besloten, wordt een operatiedatum ingepland. Tevens wordt er een voorlichtingsmiddag ingepland.

Stap 2

2. Opname-moment

De tweede fase betreft het moment van opname en verblijf in de kliniek. Operatieve ingrepen vinden plaats op dag 1 en het ontslag uit de kliniek volgt op dag 2, dit is de dag na de operatie. In enkele gevallen kan de ingreep uitgevoerd worden in een dagbehandeling. Hierbij volgt op de operatiedag zelf het ontslag uit de kliniek.

Stap 3

3. Herstelperiode

De derde fase betreft de herstelperiode thuis en de nabehandeling. Na vertrek uit de kliniek, waar het lopen met en zonder krukken en het traplopen is geoefend, volgt de herstelperiode thuis. U mag het been 100% belasten en u hoeft geen gebruik te maken van hulpstukken (toiletverhoger of grijpertje). U mag in principe alles op geleide van de pijn (ook zij-, buik- en rugligging in bed). Denk in de eerste week na de operatieve ingreep aan een activiteit van 5 tot 10 minuten per uur. In de tweede week vindt de controle plaats.